AESOP

Boutique Resort Design

Palm Spring, California

Aēsop boutique resort believes a single experience can define a future lifestyle. A nourishment process provides each guest with the space to liberate themselves through total relaxation under meticulous protection.

The entire journey creates a serene escape, and helps guests nourish their inner life and values.

SITE

Palm Springs has blossomed into a world class resort destination. The population making it the largest city in the county by land area. Golf, swimming, tennis, biking, hiking and horseback riding in the nearby desert and mountain areas are major forms of recreation in Palm Springs. 

Palm Spring, California

BRAND VALUES


Aesop use nature ingredients and created with meticulous attention to detail. They believe being well inside and out will improve our lives. Application of a topical formulation is only one part of healthy skin care. Diet, moderate exercise, and a healthy attitude are equally important. They also been conscious of personal lifestyle choices. They launched products in response to genuine needs expressed by their clients.

SPATIAL DIAGRAM

The entire space, designed under this imitate environment with meticulous details, allows people total relaxation. During this nourishing process, each guest is free to choose, and finally develop, their own lifestyle and values.

 

The circulation of the resort is created to be both discrete and coherent, allowing guests privacy on their own way to take the experience.

FORM

The form study is about creating protection, without people’s awareness. The edge cut and curve shape could applied in the space in different way and create different function.

Cube

Sharp Edge

Curved Edge

Cut edge

Curved Edge

Mutifunction Create Protection

Ceiling

Fixture

Wall

Windows

EXPERIENCE

Facade

FACADE_HOTEL.jpg

Facade Operative Diagram 

The purpose of facade study is to create a sense of intimacy and protection for the resort. Double facade curved angle would guide guest into the space.

PROGRAMMATIC DIAGRAM

Guestroom

Details

Public Space

Check In

Treatment Experience

Bar

Lounge

Guestroom

2nd Floor

Check In

Check In
Check In

Both left and right paths can lead guests to check in. The public space and guest room are at different sides of the check in desk. The hotel is designed to keep personal space and public space separate. Guests can reach their rooms without the need to pass through public space.

press to zoom
Check In
Check In

press to zoom
Check In
Check In

Both left and right paths can lead guests to check in. The public space and guest room are at different sides of the check in desk. The hotel is designed to keep personal space and public space separate. Guests can reach their rooms without the need to pass through public space.

press to zoom
1/2
Treatment Experience
Treatment Experience

After passing by the front desk, guests would enter the indoor pool area. The two SPA treatment room are accessible from here also. The SPA nourishes the skin, and lifts the spirit. Facials done with Aesop products nourish the skin, taking into consideration the relationship between the spirit and senses.

press to zoom
Treatment Experience
Treatment Experience

The glass divides the indoor hot spring from the outdoor pool, also providing panoramic mountain views. Guests can fully experience Palm Spring’s sunshine, outside by the pool, in the shadow of the mountains.

press to zoom
Treatment Experience
Treatment Experience

After passing by the front desk, guests would enter the indoor pool area. The two SPA treatment room are accessible from here also. The SPA nourishes the skin, and lifts the spirit. Facials done with Aesop products nourish the skin, taking into consideration the relationship between the spirit and senses.

press to zoom
1/2

Treatment Experience

Bar And Lounge

Bar
Bar

The left side of the building serves as public space, and can be accessed from the middle of the building. Walking in, the bar welcomes you.

press to zoom
Lounge
Lounge

The lounge contains a sense of personal experience which is hidden behind of the bar. The area of the hotel that provides public spaces has large viewing windows, and is closer to parking. The pool is also adjacent.

press to zoom
Bar
Bar

The left side of the building serves as public space, and can be accessed from the middle of the building. Walking in, the bar welcomes you.

press to zoom
1/2

Hallway

Guestooms are over the public space, which is the quieter side of the building. The narrow hallway with double walls and material changes, amplify the personal space.

Bed And Living Room
Bed And Living Room

Rather than use walls to divide space, the furniture divides the space. Behind the bed, the closet has and adjustable sliding door, allowing guests to customize the space.

press to zoom
Bed And Living Room
Bed And Living Room

press to zoom
Bed And Living Room
Bed And Living Room

Rather than use walls to divide space, the furniture divides the space. Behind the bed, the closet has and adjustable sliding door, allowing guests to customize the space.

press to zoom
1/2

Bed And Living Room

Bath Relaxation
Bath Relaxation

Opposite of the sleeping area, the bathroom has a window view of the mountains which can be enjoyed from the bath.

press to zoom
Bath Relaxation
Bath Relaxation

press to zoom
Bath Relaxation
Bath Relaxation

The shower hidden behind the sink. The totally hidden bath with Aesop product could soak away the stress of the day and banish dry, tired skin while promoting emotional stability, soothe the mind.

press to zoom
Bath Relaxation
Bath Relaxation

Opposite of the sleeping area, the bathroom has a window view of the mountains which can be enjoyed from the bath.

press to zoom
1/3

Bath Relaxation

MATERIAL

01_ Linear Board Formed Concrete

02_ Channel Glass

03_ Polished Granite

04_ Rough Granite

05_ Oak Wood

06_ Matte Microcement Concrete

07_ Linen Fabric

08_ Succulent Plants

09_ Blacken wood

10_ Frosted Glass

11_ Matte Blacken steel

12_ Natural Basalt Stone

Aesop Boutique Resort create customized experience thought the material selection. The selection of materials for Aesop boutique resort material selection focuses on meticulous attention to detail, with an emphasis on natural elements.

 

In my design, I want to amplify all the macroscopic details on each material, texture and finish. Through applying different materials with similar color, or slight saturation changes - different finishes and handcraft texture imperfections are emphasized.

 

The all-over gray tones make the whole space more harmonious and calm. Subtle changes will cause people to intuitively observe and feel their surroundings. Natural elements and meticulous details bring sensory pleasure to a guest’s soul.

MATERIAL PLAN

Material Distribution In Public Space Plan

1/16’’=1’-0’’

Material Distribution In Guestroom Plan

1/8’’=1’-0’’

LIGHTING PLAN AND SECTION

PHYSICAL MODEL

SECTION PERSPECTIVE